Adres muziek: Oud politiecommissariaat Dorpsstraat 9 - 9150 BAZEL

Adres woord: “De Brouwerij” O.L. Vrouwplein 19 - 9150 KRUIBEKE

www.dekunstacademiebeveren.be

Home muziek MCV 3de graad theater contact media

MUZIEKINITIATIE 1e graad
Spelend en intuïtief gaan jonge kinderen aan de slag met de muzikale parameters, ritme, toonhoogte, tempo, duur. De leerlingen leren gericht luisteren en via beweging, zingen en spelen wordt het hoofd en het hart van de jonge kinderen beroerd. Door het hanteren van basisinstrumenten zoals orff, boomwreckers, blokfluit, enz... wordt een aanzet gegeven tot het ontwikkelen van de fijne motoriek.
Muziekinitiatie is een boeiende reis die de fundamenten legt voor de verder exploratie van de complexe , wondere muziekwereld… een ontdekkingstocht die de moeite loont.


MCV 2e  graad = muzikale en culturele vorming
We kunnen dit vak beschouwen als een doe-gerichte vorm van notenleer. De leerlingen ontdekken actief , spelender en zingenderwijs de parameters nl klank , duur, hoogte en context van muziek. Het vak beoogt vooral het doen en de beleving van muziek, meer dan de abstracte duiding (theorie) die later in de opleiding wordt voorzien. De link van MCV naar het instrument en vice versa wordt stevig verankerd in de werkmethodes.


MCV 3e graad = muzikale en culturele vorming
In de 3e graad (de huidige middelbare graad) wordt het theoretische vak AMC - algemene muziekcultuur-  vervangen door het vak MCV - muzikale culturele vorming. Net als vorige jaren blijft de kunstacademie Beveren  projectmatig werken. De school is reeds jaren één van de pionier scholen betreffende projectwerking, zowel voor jongeren als volwassenen. Brandnieuw is dat naast 2 vaste projecten (klassiek) of theorielessen (jazz) ook  de keuze kan gemaakt worden uit verschillende modules om zo zijn/haar eigen artistiek profiel uit te bouwen. Er is bovendien een cross-over mogelijk tussen de optie klassieke muziek  en de optie jazz.

Meer info over MCV derde graad op deze webpagina.


Samen musiceren vocaal/instrumentaal: klassiek, jazz, pop, rock
Samen zingen en spelen is naast het leukste, het meest magische wat er is. Een groepsdynamiek van een koor, een orkest een instrumenten choir of popband  is zo sterk dat binnen dit collectief gebeuren de leerling zichzelf meermaals overtreft. De magische ervaring om met collega’s samen een compositie te zingen, te spelen of te improviseren in een band valt met weinig te vergelijken. DE sleutel naar echte  verslaafdheid aan muziek. Daarom komt dit vak in alle graden terug.PIANO

De piano is het bekendste toetsinstrument. De snaren worden aangeslagen door de hamertjes via een toetsenbord, het klavier. Er zijn verschillende soorten piano's : de buffetpiano, de vleugel en de elektronische (digitale) piano.
Het instrument wordt bespeeld met tien vingers. Later schakelen we de voeten in op de pedalen onderaan.
Na de lagere graad is samenspel piano mogelijk ! Een leuke afwisseling !

Piano komt uiteraard meermaals aan bod op tal van onze concertjes, audities, events…

Zoals op elk ander instrument oefen je alle dagen op je piano.


Praktisch : In de academie verhuren we helaas geen piano’s maar er zijn tal van mogelijkheden (huur- en huurkoop formules e.d.) om toch aan een goed studie-instrument te geraken.

Een nieuw studie-instrument kan je kopen vanaf 2500 euro, een degelijk tweedehands instrument kan je kopen vanaf 1450 euro…

Info nodig ? Neem gerust eens een kijkje bij JS piano’s (een echte aanrader !) : www.jspiano.be

Oefenen : iedere dag


GITAAR

In deze opleiding met de klassieke gitaar (op nylon snaren) ga je de magische wereld van dit instrument beter leren kennen. Met de hulp van verschillende stijlen zoals blues, folk, een snuifje rock of samba maken we een reis door de tijd. Samenspel en begeleiden met akkoorden komt natuurlijk ook aan bod. Maar veel andere verrassingen staan je te wachten : de renaissance en barokgitaar met zijn leuke melodieën, de mysterieuze hedendaagse gitaar met zijn boeiende en spannende klanken, de Spaanse sfeer van het zuiden… Hou er wel rekening mee dat klassieke gitaar geen eenvoudig instrument is en dat je dagelijks zal moeten oefenen !


Praktisch: Een gitaar hoeft niet duur te zijn. Bovendien dient de juiste maat, aangepast aan de grootte van uw kind, gekozen te worden. Daarom is het van het allergrootste belang de leerkracht te raadplegen alvorens tot de aankoop van een gitaar over te gaan!

Oefenen : iedere dag


ZANG

Zowel kinderen als volwassenen houden van zingen. Zingen kan overal en altijd. De stem is het instrument dat je altijd bij je hebt. Gratis voor niks! Laat ze klinken in de auto, op de fiets, op het toilet, in de kerk, onder water, boven water, in de zon en in de regen, waar dan ook. Of liever op Rock-Werchter?
Kom langs in de zangklas en kom meezingen in het koor van de academie. Wie weet kan je nog beter klinken.

Praktisch: huren van het instrument onmogelijk

Oefenen: iedere dagDWARSFLUIT

De dwarfluit behoort tot de groep ‘houten blaasinstrumenten’.

Het bestaat uit een houten of metalen buis met een blaasgat en kleppen. Je houdt dit instrument horizontaal met het mondstuk naar links. Daar blaas je lucht doorheen. De plaatsing van je lippen bepaalt de aard van de toon. De juiste toonhoogte hangt af van de bediening van de kleppen. Tot hier de technische aspecten. Nu wat familiekwesties: de altfluit en de basfluit zijn zowat de oma en opa.  Ze zijn wat groter en dikker. Moeder dwarsfluit is wat fijner, weegt niet meer dan één kilo. Handig om mee te dragen in een opbergtasje. De kleinste van de bende is de piccolo. Die is de vrolijkste van de familie. Samenspelen is ook met de dwarsfluit een waar plezier : in het blazersensemble van de academie, in een kamermuziekensemble, een fanfare of harmonieorkest.


Praktisch :

Huren op de academie is mogelijk.

Een nieuwe dwarsfluit kost tussen 500 en 750 Euro

Oefenen : iedere dag


SAXOFOON

Vanaf de eerste lessen kan je met cd-begeleiding saxofoon spelen. De eerste drie jaar leer je de belangrijkste basistechnieken. Afwisseling is gegarandeerd met dit instrument. We oefenen verschillende stijlen van klassiek over pop naar jazz. En ook samenspelen met andere saxofonisten of andere instrumenten krijgt alle aandacht. Samenspel binnen én buiten de academie is mogelijk in ensembles, het harmonieorkest, de fanfare, bigband, popband, jazzcombo.De cursus geeft ruimte aan zelfstandige studietechnieken.

Dit schooljaar 2017-2018 worden de lessen saxofoon gegeven in de hoofdschool in Beveren, maar vanaf volgend schooljaar voorzien we terug de mogelijkheid om saxofoon aan te leren in Bazel.


Praktisch :

Huren op de academie is mogelijk.

Een nieuwe sax kost ongeveer 900 Euro. Tweedehands mag je rekenen op 600 Euro.

Oefenen : iedere dagVIOOL

De viool  is net als de cello, de altviool en de contrabas een snaarinstrument. Denk niet dat je als beginnend violist enkel wat krast en snerpt. Het tegendeel is waar.
Dank zij een efficiënte methode kan je snel mooie stukjes spelen, met anderen samen musiceren en aan concerten deelnemen.
Het repertoire van de viool is ontzettend uitgebreid. De instap is het klassieke repertoire maar we proberen allerlei stijlen en muziekgenres. We beluisteren ook samen muziek om ervan te genieten en te leren.
Violisten zijn in elk ensemble nodig. Ook het strijkorkest van de academie is een aanrader.

Praktisch: Huren op de academie is mogelijk.

Een viool groeit mee met de leerling. Zo zijn er verschillende maten: 1/4; 1/2; 3/4; 4/4.

Een degelijke studieviool heb je al vanaf 450 Euro

Oefenen : iedere dagMUZIEK

Algemeen
Je bent minstens 6 jaar en hard op zoek naar een nieuwe hobby. Je droomt in stilte van een eigen muziekgroep of een solocarrière in de zangwereld. Of misschien wil je graag dat leuke instrument leren temmen… Voor al deze dromen moet je hier zijn. Want bij ons leer je al zingend, klappend, stampend en lachend noten lezen. De noten zijn voor de muziek zoals de letters voor een verhaal in een boek. Eens je de mysterieuze tekens kan ontcijferen, gaat een wondere wereld  voor je open.
We zingen, spelen en bereiden ons elk jaar voor op echte concerten. Voor een écht publiek mét applaus! Cool hé !

Ook volwassenen kunnen bij ons terecht. Er wordt voor het tweede jaar op rij een cursus muziek voor volwassenen opgestart: dus wees er snel bij en schrijf je in!

GM = Gezamenlijk Musiceren  = vroeger Samenzang


Mcv-2e graad = Muzikale Culturele Vorming = vroeger “Amv” = Algemene Muzikale vorming =  vroeger notenleer


Mcv-3e graad= Muzikale Culturele Vorming = vroeger Amc = Algemene Culturele vorming =  vroeger muziekgeschiedenis.


VE= Vocaal Ensemble